Delovni čas

Po dogovoru

068 626 883

info@manusport.si

Čučkova ulica 6A

2250 Ptuj

Sledite nam

Trn v peti – plantarni fascitis

Obstaja več izrazov za isti problem – PETNI STRESTNI SINDROM – PREOBREMENITVENA POŠKODBA – PLANTARNI FASCITIS …

Tudi obstaja več vzrokov za bolečino v področju pete in stopala. Pogosto viden na rentgenskih posnetkih trn v peti običajno ni vzrok. Vsaj 10% ljudi ima trn v peti, vendar od teh ima le 5% tudi težave. Najpogostejši problem je plantarna fascija. To je širok ligament na spodnji strani stopala od petne kosti do prstov na nogi, njegova funkcija pa je vzdrževanje vzdolžnega stopalnega loka. To je podobno kot vrvica na loku. Napetost vrvice omogoča obliko loka. Pri hoji absorbira vibracije in če je napeta premočno se iritira – pride do vnetja. Dejansko bolj odmira – nekroza kakor pa vnetje. Zato je bolj točen izraz fascioza – degeneracija kolagena ali nekroza.

Pri akutnem vnetju je bolečina bolj izrazita zjutraj ob prvih korakih ali po fizični aktivnosti.

Pri kroničnem vnetju pa je bolečina prisotna ves dan, povzroča nelagodje in onemogoča normalno hojo.

Tako kot je tudi sicer v življenju se večina stvari zgodi, ker gre narobe več kot ena stvar. Obstajajo različni vzroki za nastanek težav s plantarno fascijo: športne obremenitve, dolgotrajno stanje na trdi podlagi, neprimerno obuvalo, plosko stopalo ali preveč vbočeno, skrajšana golenska mišica ali Achilova tetiva, starost, obračanje stopala navznoter, povečana telesna teža …

Gre dejansko za neugodno preobremenitveno poškodbo, katera predstavlja tudi do 15% vseh tekaških poškodb. Pojavi se tudi pri drugih športih, kjer so prisotni pogosti skoki in še posebej pri plesalcih. Problem je dejansko odriv in ne udarec pete ob tla.

V diagnostiki je pomemben klinični pregled ter anamneza. Pomagamo si lahko še s slikovnimi preiskavami  – magnetna resonanca in ultrazvok. Normalna fascija je debela med 2 mm in 4 mm, prizadeta pa ima debelino med 6 mm in 10 mm.

Pomisliti pa moramo tudi na druge diagnoze. Baxterjev neuritis – utesnitev prve veje lateralnega plantarnega živca (boli samo stopalni lok). Tarzalni tunelni sindrom – utesnitev živca naprej v tarzalnem tunelu (boli celo stopalo).

Če vemo, da ni vnetje glavna komponenta bolečine ampak bolj nekroza, potem je logično, da s protivnetnimi zdravili (kortikosteroidi, antirevmatiki …) ne bomo vedno uspešni.

V MANUSPORT poskušamo zdraviti s principi regenerativne medicine. S tecarjem pregrejemo ciljano tako fascijo kot Achilovo tetivo z golensko muskulaturo. Z udarnimi valovi vzpodbudimo vraščanje novih žilic in s tem regeneracijo, vse procese pa » kataliziramo« s funkcionalno magnetno stimulacijo. Seveda so pri vseh aparaturah najpomembnejše manualne tehnike fizioterapevta in njegove izkušnje. Pacienta naučimo pravilnih vaj za domov in če je možno prepoznavanja vzroka, ter korekcijo obuvala.

Koristna je tudi aplikacija trombocitne plazme, vendar je takšna aplikacija v področje pete zelo boleča.

Obstajajo tudi operativni pristopi, kot je podaljšanje triglave podkolenske muskulature, ali incizija plantarne fascije.

No Comments