Delovni čas

Po dogovoru

068 626 883

info@manusport.si

Čučkova ulica 6A

2250 Ptuj

Sledite nam

Trigger točke na hrbtnem delu

Številni faktorji lahko vplivajo na pojav prožilnih (trigger) točk v mišicah: Kronični zdravstveni problemi vključno z degenerativnimi spremembami, napačne in pretirane fizične obremenitve, nepravilni treningi, nenaden napačen gib, prisiljena drža telesa, posebej pa psihofizični stres in motnje spanja.

 • Kaj je to trigger točka?

  To je del mišice, kateri je nefunkcionalen, napet, boleč in kadar je takih točk ali vozlov več, govorimo o miofascialnem bolečinskem sindromu. Obstajajo mesta na telesu katera so bolj občutljiva za ta pojav (hrbet), do njih pa pride po principu začaranega kroga.

 • Mehanizem nastanka?

  Eden od zgoraj omenjenih faktorjev sproži manjši mišični krč ali spazem – s tem »zaklene« skupino mišičnih vlaken – zmanjša se dotok krvi – pade preskrba s kisikom, hranili ter narastejo toksini – vdražijo se senzorni živčni končiči – z možganov pride signal po še večjem krču ali spazmu. Tako je začaran krog sklenjen.

Psihosomatski vpliv stresa, katerega ne manjka v današnji družbi, je eden od najpogostejših vzrokov. Trigger točke so lahko tihe (latentne – ne bolijo) ali glasne (aktivne – bolijo). Latentne so lahko prisotne več mesecev in ne bolijo vse dokler ni provokacije. Da postanejo aktivne je včasih potreben minimalni vzrok in radi trdimo, da je začelo boleti »samo od sebe«. Posebnost teh bolečih vozlov je tudi ta, da lahko bolečino zaznamo na zelo oddaljenih mestih.

 • Kako zdravimo?

  V MANUSPORT-u smo posebej pozorni na miofascialne prožilne točke. Po diagnostiki sledi manualna (ročna) terapija. Z različnimi tehnikami pritiskov, gnetenja in raztegovanja vplivamo na prekrvavitev prizadete mišice. Cilj je odpraviti bolečino in povrniti funkcijo. V podporo nam je tudi več vrst visokotehnoloških aparatur, kjer bi izpostavil tecar s ciljanim globinskim pregrevanjem. Običajno je potrebno tri do pet obravnav v kombinaciji s korektivnimi vajami. Ključnega pomena je individualen pristop, ki omogoča prilagoditev terapije vsakemu posamezniku.

 • MANUSPORT vam poklanja DARILO

  V rubriki aktualno si lahko preberete nasvete za terapijo trigger točk sami doma. Ogromno lahko naredite sami zase in šele če ni izboljšanja poiščete strokovno pomoč. Terapija mišičnih vozlov doma je kot pizza – še vedno je dobra tudi, če ni zelo dobra!

No Comments