Delovni čas

Po dogovoru

068 626 883

info@manusport.si

Čučkova ulica 6A

2250 Ptuj

Sledite nam

Bolečina v vratu

Vrat je sestavljen iz 7 vretenc, katere so nanizane v podobi krivine. Ima vlogo nosilnosti glave, njeno gibanje in obračanje. Zelo pomembna pa je funkcionalna povezava s celotnim ramenskim obročem, lopatico, ter z ramenskim sklepom. Vse to deluje kot funkcionalna celota in bolečina pogosto prizadene vso območje vključno z glavobolom.

Kakšno bolečino v vratu poznamo?

Pomembno je vedeti, da v vsaj 50% ni vzrok težav strukturne narave – anatomska nepravilnost vratne hrbtenice. Najpogosteje se bolečina pojavi zaradi disfunkcije mehkih tkiv ob hrbtenici. Zato so lahko problem (čeprav zaželeni) takojšnji radiološki izvidi (CT, MR …), kjer bo v odrasli dobi vedno neka strukturna obrabnostna sprememba. Tako lahko imamo obratni efekt od placeba – nocebo. Dejansko smo prepričani, da nas boli tisto kar izvid kaže.

Ločimo NEVROPATSKO BOLEČINO – to je bolečina zaradi okvare živčnega tkiva (poškodba živca na periferiji, stiskanje živčne korenine ob izstopišču, tumor ali infarkt v hrbtenjači …)

Drugi vzrok in tip bolečine je NOCICEPTIVNA BOLEČINA. Ta nastane zaradi problema v drugih tkivih (mišice, kostno-ligamentarni aparat …)

V obeh primerih je lahko vzrok v poškodbi ali disfunkciji ali bolezni. Nevropatska bolečina ima veliko bolj specifične lastnosti – je bolj pekoča, občutek elektrike, mravljinci … Tipični primer je izbočenje (protruzija) medvretenčne ploščice. Ali kot ji radi rečemo – diskus hernija. V tem primeru je lahko prisotna kompresija na izstopišče živčne korenine iz hrbtenice. Pri starejših lahko pritiska v nekem prisiljenem položaju sprememba obrabe – kostna naplastitev ali neka brazgotina. Taka bolečina se širi tipično po predelih mišice in kože katero ta živec oživčuje. To nam pomaga v diagnostiki in v pravilni usmeritvi terapije.

Nociceptivna bolečina pa je drugačnega karakterja in najpogostejši vzrok so prožilne točke (trigger točke ali mišični vozli) ali pa težave v ramenskem sklepu.

  • Kdaj je potreben zdravnik ?

    Kadar bolečina po 6 do 8 tednov ne pojenja, če je dinamika poslabšanja ali je bolečina nevzdržno močna. Seveda obvezno v primeru nevroloških simptomov kot so opazno slabšanje mišic ali izguba občutka za dotik, vedno večji mravljinci … V našem centru je zdravnik na voljo prej.

  • Kako zdraviti ?

    V rehabilitacijskem centru Manusport ponudimo različne tehnike manualne terapije, katere pa dodatno kombiniramo s visokotehnološko podporo aparatur. Posebej bi izpostavil dobre rezultate ob uporabi Funkciolnalne Magnetne Stimulacije. Zelo pomemben pa je timski pristop fizioterapevta in zdravnika, saj prava diagnoza zveča možnosti uspeha in zmanjša tveganje.

No Comments