Delovni čas

Po dogovoru

068 626 883

info@manusport.si

Čučkova ulica 6A

2250 Ptuj

Sledite nam

Teniški komolec

Latinsko Lateralni epicondilitis – spada v skupino preobremenitvenih sindromov. Gre za bolečino na zunanji strani komolca s širjenjem navzdol in navzgor.

 • Anatomija:

  Na zunanji strani nadlahti tik nad sklepno špranjo je manjše izbočenje kosti, kjer se naraščajo kite mišic podlahti in ligamenti. Na nekaj milimetrov dolžine je pričvrščena kita mišice z latinskim imenom – Extensor Carpi Radialis Brevis (ECRB). Funkcija te mišice je stabilizacija zapestja pri iztegnjenem komolcu (teniški udarec) in za dvigovanje zapestja ter dlani. Zaradi preobremenitve, nepravilne tehnike ali utrujenosti lahko pride do mikropoškodb na tetivi. Pojavi se vnetje ter bolečina.

 • Vzroki in aktivnosti:

  Te težave nimajo samo tenisači, ampak mnogo poklicev, kjer so ponavljajoči obremenitveni gibi s podlahtjo ter v zapestju: zidarji, tesarji, drugi športniki, mesarji, pleskarji, avtomehaniki … Lahko gre za preobremenitev ali pa neustrezno tehniko oziroma orodje. Enake težave pa nastanejo tudi spontano, brez povezave z aktivnostjo.

 • Simptomi:

  Značilna je bolečina na zunanji strani komolca, katera pa se od te točke širi na vse strani ob pritisku nanjo. Dvig dlani v zapestju proti uporu bolečino zelo poveča. Pacient težko dvigne lažje predmete in ne zmore podati roke v pozdrav.

 • Diagnoza:

  Je klinična s pregledom in testiranjem. Lahko nam je v pomoč radiološka diagnostika (UZ, RTG, MR), vendar bolj, da izključimo morebitne druge vzroke bolečine. Običajno v slikovni diagnostiki vidimo draženje epikondila ali že kalcifikacije kroničnega procesa.

 • Zdravljenje:

  • V prvih 3 tednih govorimo o akutni bolečini. Zadostuje mirovanje, masaža z ledom, mogoče medikamentozna protivnetna terapija (Ibuprofen). Priporočamo nošenje škripca – ortoza na sredini podlahti. Če ni izboljšanja je smiselno poiskati strokovno pomoč.
  • Po opravljeni diagnostiki se v MANUSPORT-u najprej pogovorimo o načinu terapije ter o pričakovanjih. Kadar je bolečina kronična je mnogo trši oreh. Bom razložil na primeru ene velikih randomiziranih študij o zdravljenju lateralnega epicondilitisa. Prvo skupino pacientov so zdravili s aplikacijo kortikosteroidov, drugo s trombocitno plazmo – PRP, tretjo pa s manualnimi terapijam ob uporabi udarnega vala. Po prvem mesecu so imeli v prvi skupini 90% uspešnosti, v drugi 16%, v tretji 42%. Po desetih mesecih so bili rezultati bistveno drugačni: Prva skupina s kortikosteroidi 50% uspešnosti, druga s PRP 85% in tretja z udarnim valom ob manualni terapiji je kazala 90% uspešnost. Ta primer nam tudi pokaže dolgoročno prednost regenerativne medicine od klasičnih protibolečinskih tretmanov.
  • V MANUSPORT nudimo vse in še več možnih kombinacij tretmanov. Potrebno se je pogovoriti in izdelati individualni pristop. Iz izkušenj lahko trdimo, da različne metode pacienti različno težje ali lažje prenašajo.
 • Pomembno:

  Pacienta vedno spremljamo do konca – do ozdravljenja. Če v katerem primeru ne uspemo s konzervativnim tretmanom, potem predlagamo operacijo. Pri operativnem posegu odstranimo ter očistimo vso tkivo vnetne narave med kito ECRB in kostjo. Takšen poseg je redko potreben, rezultati pa so dobri!

No Comments