Delovni čas

Po dogovoru

068 626 883

info@manusport.si

Čučkova ulica 6A

2250 Ptuj

Sledite nam

Kaj počnemo

1 – KONZERVATIVNO (NEOPERATIVNO) ZDRAVLJENJE MIŠIČNO SKELETNEGA SISTEMA

Samo večje raztrganine mišic in prelome kosti s premaknitvijo je potrebno zdraviti operativno. Večina poškodb pa se zdravi konzervativno in pri tem je ravno tako potrebna strokovna obravnava in terapija. Običajni zvin gležnja na primer lahko otežuje gibanje ter povzroča bolečine tudi do 3 mesece ali več. Če pa se lotimo s pravilnimi in sodobnimi tehnikami takoj, pa je dober funkcionalni rezultat možen v 2 do 3 tednih. Tudi rezultati raztrganja Achilove tetive so zelo podobni med operativnim pristopom in konzervativnim – vendar samo če je zdravljenje in rehabilitacija obravnavana strokovno in ves čas vodena s strani travmatologa in fizioterapevta. Lahko se zgodi, da sredi zdravljenja pride do spremenjene odločitve o terapiji, kar pa je mogoče le, če se pacienta ves čas spremlja v okviru aktivnega neoperativnega zdravljenja. Ob tem je zelo pomembno kontinuirano sodelovanje zdravnika in fizioterapevta, kar je ena od najpomembnejših prednosti v MANUSPORT. Sprotna povratna informacija pacient – fizioterapevt – travmatolog nam omogoča dinamično zdravljenje in po potrebi spremembo v metodi. V MANUSPORT sledimo dvema ciljema: 1 – hitrejša rehabilitacija in povrnitev funkcije, 2 – preprečitev ponovitve poškodb (povrnitev propriocepcije in dodatna okrepitev stabilizacije)

 

2 – KATERE METODE UPORABLJAMO

Bistvo terapij je še vedno manualni pristop (delo z roko) vendar nam sodobna tehnologija ponuja veliko dodatnih možnosti, predvsem v smislu regeneracije tkiv. Naši fizioterapevti imajo veliko izkušenj pri delu s športniki in obvladajo manualne tehnike (mobilizacija fascije, prečna frikcija, sklepna mobilizacija, klasična fizioterapija …). Gre za individualno obravnavo ob pomoči sodobnih aparatur – tecar, udarni val, krioultrazvok … Seveda pa je na voljo tudi klasična elektro terapija. Potek zdravljenja spremljamo s kliničnim testiranjem in tudi z ultrazvočno diagnostiko. Dodamo lahko klasične blokade ali trombocitno plazmo in to lahko naredimo pod kontrolo ultrazvoka – s tem bistveno povečamo želeni učinek in zmanjšamo stranske učinke. Na voljo imamo še računalniško vodeno desko za stabilizacijo, trakcijsko mizo … Samo v MANUSPORT lahko uporabljamo aktivne substance (analgetik, kortikosteroid …) v kremah ob terapijah s tecarjem. Na tak način koristimo elektroforezo, kjer s pomočjo elektrike spravljamo zdravilo v globja tkiva – na primer pri vnetju pokostnice pri tekačih. Naše zdravljenje pa praktično nima omejitve, saj pacienta spremljamo dalje tudi v primeru potrebe po operativnem pristopu.

 

3 – KATERO METODO IZBRATI

Včasih radi trdimo, da več rok – več drži. Ali, da s šibrovko zadeneš lažje kot z eno kuglo. Načeloma to velikokrat drži tudi pri regenerativni medicini, vendar vseeno ni vedno tako. Vsako težavo je potrebno čim bolje diagnosticirati in oceniti ali gre za akutno, subakutno, ali kronično fazo. Nato se je potrebno pogovoriti o željah in pričakovanjih pacienta. Najlažje to razložimo na primeru diagnoze: teniški komolec – lateralni epikondilitis. Narejena je velika študija kjer so paciente razdelili v tri skupine in vsako zdravili na drug način. Prva skupina je dobila blokade s kortikosteroidi, druga trombocitno plazmo – PRP, tretja pa udarni val.

Po prvem mesecu so bili rezultati s kortikosteroidom uspešni v 90%, s PRP 16%, z udarnim valom pa 42%. Po 10 mesecih pa je prva skupina kazala 50% uspeha (mišična moč, gibljivost, bolečina), druga s PRP 85% in tretja z udarnim valom 90% uspešnosti.

Torej lahko povzamemo, da je zelo pomembno v kateri fazi je patološki proces, kako hude so težave in kako dolgoročno želimo rezultate. Ob tem je potrebno upoštevati, da različne načine zdravljenja pacienti različno prenašajo. V Manusport-u imamo možnost večih metod, izberemo pa tisto kombinacijo s katero se strinja pacient, potem ko prejme obširno razlago.

4 – REGENERATIVNA MEDICINA

Uporaba tecarja, udarnega vala in visoko intenzivne magnetoterapije deluje na nivoju celične membrane in vraščanju novih žilic – revaskularizacija. Zato so tovrstne terapije le enkrat tedensko, saj je potreben čas za biološke procese. Gre za sodobno strokovno področje medicine in v kombinaciji s trombocitno plazmo (rastni hormoni, pluripotentne celice…) so rezultati rehabilitacije vedno boljši. Veliko je še na tem področju odprtih vprašanj in strokovnih izzivov. V MANUSPORT si želimo tudi izdelavo študij in sodelovanja na mednarodnem področju regenerativne medicine. V ta namen načrtujemo tudi vpoklic prostovoljcev, kjer bo korist za telo in nič škode za denarnico.

 

5 – ULTRAZVOK

Izvajamo ultrazvok mišic, tetiv in skeleta. To nam omogoča orientacijsko diagnostiko, predvsem pa je prednost ultrazvoka v dinamični preiskavi. Dobrodošlo je seveda če ima pacient že narejeno magnetno resonanco, vendar lahko med gibanjem preverimo velikost ali lokacijo patologije. Med gibanjem dejansko vidimo ali je neka raztrganina že zarasla ali še ne. Lahko tridimenzionalno določimo kje točno je kalcij v ramenu ali kje je največ tekočine ob vnetju. Po nekaj terapijah  kontroliramo stanje in uspeh zdravljenja. Posebna prednost pa so ultrazvočno vodene blokade. S tem načinom apliciramo lokalni anastetik, kortikosteroid ali trombocitno plazmo, točno na mesto kjer mora delovati. S tem povečamo učinek in zmanjšamo neželene učinke še posebej pri kortikosteroidih. Dajanje zdravil na tak način je bolj varno in lahko apliciramo tudi na mesta kjer ni v vsakodnevni navadi – kolk.

6 – STROKOVNA MNENJA

Po pogovoru, pregledu in analizi dokumentacije vam izdelamo drugo mnenje. Včasih je potreba po izdelavi specialnega strokovnega mnenja, ali sodno izvedenskega mnenja s področja travmatologije ali splošne kirurgije. Druga mnenja so velikokrat dobrodošla pri dilemah o odločitvi zdravljenja ali pa samo za potrebe birokratskih mlinov kadar se znajdemo v težavah. Možno pa se je naročiti samo na pogovor, kjer nismo omejeni z minutami in čakalno vrsto.

 

7 – KINEZIOLOGIJA

Naša želja je, da v okviru multidisciplinarnega pristopa vključimo tudi kineziologa. Gre za specialna znanja s področja popravljanja in preventive gibalnega sistema. Posebej v povezavi s fitnesom se lahko dopolnjujemo v rehabilitaciji po poškodbah ali operacijah. Največji uspeh je v dvosmerni komunikaciji izmenjave problemov ter idej. Dober primer je poškodba križnih vezi v kolenu, kjer je po operaciji potrebno 6 mesecev rehabilitacije. V zadnjih 2 mesecih je potrebno sodelovanje fitnesa, fizioterapevta in travmatologa.

 

8 – ZDRAVLJENJE VSEH VRST INKONTINENCE

Z najsodobnejšim aparatom izvajamo Funkcionalno Magnetno Stimulacijo. Gre za visokotehnološko inovativno terapijo kjer z magnetom moči 3 Tesla – kar je nekaj tisoč krat močneje od običajne magnetoterapije – lahko dosežemo nevromišično stimulacijo globokih tkiv. To je posebej ugodno za medenično dno in s tem povezano zdravljenje vseh vrst inkontinenc. Ista terapija pa je izjemna tudi pri mobilizaciji sklepov (hrbtenica), pri celjenju prelomov in kot protibolečinski tretma. Posebej je potrebno poudariti, da je poleg učinkovitosti njena uporabnost tudi v neinvazivnosti. Ni potrebno nobeno slačenje obleke, ni boleče, močneje in globje stimulira od elektroterapije.

Visoko-tehnološke metode zdravljenja

FUNKCIONALNA MAGNETNA STIMULACIJA – FMS

Uporabljamo inovativno visokotehnološko aparaturo, kjer dosežemo magnetno polje do moči 3 Tesla. To je nekaj 1000 krat močneje od običajnih magnetnih terapij. Pride do stimulacije živcev in posredno s tem tudi mišic, pri čemer pa ne steče električni tok preko elektrod in kože.

Preberite več
TECAR TERAPIJA

Tecar pomeni »ciljno radiofrekvenčno terapijo«. Poenostavljeno rečeno gre za pregrevanje tkiva od znotraj navzven, pri čemer pa lahko vrsto tkiva sami izberemo. S pomočjo aparata prenašamo visoko frekvenčno elektromagnetno energijo do ciljnega tkiva, v katerem povzroči hipertermijo _ pregrevanje.

Preberite več
TERAPIJA Z UDARNIMI GLOBINSKIMI VALOVI – ESWT (Extracorporeal Shockwave Therapy)

To je neinvazivna (ni operacije, ni vbodov…) metoda zdravljenja predvsem kroničnih vnetnih sprememb v mehkih tkivih . Gre za zvočne valove, ki se pretvorijo v udarne valove in se preko sonde in kože prenašajo na globje strukture (mišice, kite, ligamente).

Preberite več
TROMBOCITNA PLAZMA PRP

PRP Platelet Rich Plasma — gre za iz lastne krvi pridobljeno frakcijo plazme, kjer je visoka koncentracija rastnih faktorjev, trombocitov, multipotentnih celic in vse to stimulira regeneracijske procese. Preprečuje in zmanjšuje vnetje, zmanjša tvorbo brazgotine, stimulira celjenje.

Preberite več
No Comments