Delovni čas

Po dogovoru

068 626 883

info@manusport.si

Čučkova ulica 6A

2250 Ptuj

Sledite nam

Kalcij v ramenu – kalcificirajoči tendinitis

V starostni populaciji med 40 in 60 let ima tovrstno diagnozo približno 10% populacije in od tega je 50% simptomatskih (imajo težave). Ni jasnih dokazov za povezavo med poškodbo ali prehrano. Največkrat je v sklopu degenerativnih (obraba) obolenj – s starostjo se prekrvavitev tetive v ramenu zmanjša in takšna tetiva se stanjša ter delno natrga. V njej se začne nabirat kalcij kot neka oblika celjenja mikropoškodb.

Kalcij sam po sebi ne boli. Lahko pa nastaneta dve težavi. Prvič – utesnitveni sindrom – zaradi mase depozitov se zmanjša prostor med kitami rotatorne manšete in akromionom. Posledično je bolečinsko zavrta gibljivost roke nad višino ramena. Drugič – kalcijevi kristali občasno spreminjajo agregatno stanje in povzročajo vnetje, kar pa je lahko zelo boleče.

Možnosti zdravljenja :

a 1 – Zdravila – analgoantirevmatiki

To so tablete proti vnetju in bolečinam, katere v kombinaciji z mirovanjem lahko zmanjšajo težave, ampak večinoma le za krajši čas.

a 2 – Blokada s kortikosteroidi.

To je injekcija v ramenski sklep, kar je učinkovito pri hudih bolečinah, vendar dolgoročno lahko slabi tetive, če bi te blokade večkrat ponavljali.

a 3 – Aplikacija trombocitne plazme – PRP

Dobri dolgoročni rezultati a je metoda lahko nekoliko bolj boleča in vseeno ne garantira, da ne pride do ponovitve težav z leti.

a 4 – Ultrazvočno vodena punkcija s punktiranjem in izpiranjem kalcifikatov

Gre za mini – invaziven postopek v lokalni anesteziji in v sterilnih pogojih. Uspešnost je odvisna od velikosti kalcinata in od faze v katerem agregatnem stanju se le ta nahaja.

a 5 – Fizioterapija

V Manusport uporabljamo kombinacijo tecarja – udarni val – funkcionalna magnetna stimulacija – manualne terapije. S pomočjo visokotehnoloških aparatur želimo doseči analgetični učinek, ter spremeniti kalcij v pastozno stanje, kjer se mogoče absorbira in izgine. S tem vnetje ne blokiramo, ampak ga pospešimo, da pride do faze ozdravitve.

a 6 – Operacija

Zelo  redko se odločimo, da kalcij v ramenu odstranjujemo artroskopsko. Če je kalcinat velik ga lahko radikalno zbrusimo in v celoti odstranimo. Problem je, ker pri tem nastane defekt v tetivi in moramo rotatorno manšeto dodatno šivati, istočasno pa obstaja možnost, da se z leti kalcifikat ponovi.

V MANUSPORT se pogovorimo skupaj pacient – fizioterapevt – kirurg travmatolog. Opravimo ultrazvok ramena in se  odločimo katera metoda bi bila za začetek najbolj primerna. Če že v začetku ne kaže na uspeh, lahko takoj preidemo na drugo metodo, saj imamo možnost skoraj celotne palete zdravljenja.

No Comments