Delovni čas

Po dogovoru

068 626 883

info@manusport.si

Čučkova ulica 6A

2250 Ptuj

Sledite nam

Rehabilitacija zvinov in pooperativnih stanj

REHABILITACIJA ZVINA GLEŽNJA

Zvin gležnja je ena najpogostejših poškodb mišično-skeletnega sistema, saj je lahko že neroden gib razlog za to tegobo. Do poškodbe pride kadar se en ali več ligamentov (vezi), ki vzdržujejo stabilnost sklepa, preraztegne ali raztrga. Pojavi se bolečina in oteklina, kar zavira gibanje in možnost normalne hoje. Večina ljudi si skuša sama pozdravit poškodbo z mirovanjem in hlajenjem. vendar to zmeraj ni dovolj. Bodite pozorni kadar je bolečina in oteklina premočna in se pojavi modrica na zunanjem delu stopala, ki sega vse do prstov. Takrat je priporočljivo poiskati strokovno pomoč, kajti brez ustreznega zdravljenja in rehabilitacije se izgubi normalna mehanika hoje ter stabilnost gležnja, kar vodi v ponavljajoče zvine, lahko tudi izpahe sklepa.

 

Kako je sklep zgrajen?

Gleženj oz. skočni sklep sestavljajo trije sklepi: distalni tibiofibularni sklep (DTFS), je sindezmoza, ki tvori povezavo med golenico in mečnico, zgornji skočni sklep in spodnji skočni sklep. Skočni sklep je obdan s sklepno ovojnico, v kateri je sklepna tekočina, ki skrbi za prehrano sklepnega hrustanca, za večjo čvrstost in stabilnost ter normalno gibanje pa skrbijo obsklepni ligamenti in mišice.

 

Zakaj pride do zvina in kako ga prepoznamo?

Še posebej pri hoji po neravnih površinah, doskoku na zunanjo stran stopala ali kontaktnem športu, se gleženj lahko prisili v neobičajen položaj.

Skoraj v 80 vseh zvinov gre za inverzijsko poškodbo ali bočni zasuk gležnja navznoter. Zaradi same anatomske zgradbe in mehanike sklepa, se pri takšni poškodbi poškodujejo ligamenti in mišice gležnja na zunanji strani.

Manj pogosti so zvini gležnja navzven, kjer se poškodujejo strukture na notranji strani. Pri taki poškodbi je pogosto poškodovana tudi sindezmoza med golenico in mečnico ali pa je pridružen zlom kosti. Za tovrstno poškodbo je potrebna velika sila in se ponavadi zgodi pri kontaktnih športih (nogomet, košarka).

Simptomi zvina se kažejo kot bolečina v gležnju pri dostopu na poškodovano nogo. Poškodovani del tudi zateče, pomodri ali pa je zavrta gibljivost. Nekateri ljudje v trenutku poškodbe zaslišijo ^pok^.

Glede na težavnost, opisujemo 3 stopnje zvina gležnja:

  • 1. stopnja: Nastopi rahel zvin, kjer je prisotna blaga oteklina in bolečina. Prišlo je do raztega ligamentov, vendar je kljub temu ohranjena stabilnost in hoja. Ta stopnja zvina se pozdravi v času od enega do treh tednov.

  • 2. stopnja: Težavnost zvina, kjer je prišlo do delnega natrganja ligamentov in lahko tudi do preraztega kite mišice peroneus, kar lahko vodi do blage nestabilnosti. Prisotna je dokaj močna občutljivost, bolečina in oteklina. Pojavijo se lahko modrice na zunanjem delu stopala, ki segajo do prstov. Motena je tudi normalna hoja. Za to stopnjo zvina je potrebna rehabilitacija od treh do šestih tednov.

  • 3. stopnja: Predstavlja resno težavo, ker so ligamenti popolnoma pretrgani. Pogosto je pridružena poškodba peronealnih mišic. Prisotna je močna oteklina, bolečina, modrice in huda nestabilnost sklepa. Popolnoma je zavrta gibljivost in funkcija obremenjevanja noge pri hoji. Rehabilitacija se lahko podaljša do nekaj mesecev.

Kako ustrezno ukrepati v primeru zvina?

Pri vsakem aktunem zvinu je prvi cilj zmanjšati oteklino in bolečino ter zaščititi obsklepne strukture pred nadaljno poškodbo. Potrebno se je zavedati, da se tudi pri lažjih zvinih poslužujemo režima PLES.

  • Počitek: Priporočljivo je, da se prve tri dni po poškodbi izogibate vsakim aktivnostim, ki vam povzročajo bolečine in možnost otekanja. Počitek je potreben, dokler se oteklina in bolečina ne umirita.

  • Led: V času mirovanja (48-72ur) si je potrebno gleženj hladiti z ledom, ovitim v brisačo, 15-20 minut, 3-5 krat na dan. Pri tem pazite, da si z ledom ne poškodujete kože, da ne pretiravate, saj bi lahko prišlo do ozeblin.

  • Elevacija: Blagodejni učinek na zmanjšanje otekline ima dvig poškodovane noge nad nivo srca. Tako si v ležečem položaju podložite celo nogo z visokim vzglavnikom.

  • Stisk: Za boljši občutek pri hoji (če je le ta mogoča) in da bi preprečili nadaljnje otekanje, si povijte gleženj z elastičnim povojem. Povoj naj ne bo pretesno zatisnjen, da ne boste prekinili prekrvavitve.

V primeru hujše stopnje zvina, kjer je prisotna huda oteklina, bolečina ali zavrta gibljivost, ki omejuje normalno hojo in zavira športne aktivnosti, je potrebno obiskati zdravnika. V MANUSPORTU vas bo zdravnik pregledal in opravil diagnostiko z ultrazvokom, za lažje določanje stopnje zvina. Če to ne bo zadostovalo, vas bo napotil na preiskavo RTG (rentgensko slikanje), CT (računalniško tomografijo) ali MRI (magnetno resonanco) in določil ustrezno zdravljenje: predpisal hojo s pomočjo bergel, medikamentozno zdravljenje (zdravila za obvladovanje bolečin in vnetij), fizioterapijo ali operativno zdravljenje.

Velika večina zvinov se popolnoma rehabilitira s podporo primernih fizioterapevtskih metod. MANUSPORT vam nudi fizioterapevtsko obravnavo, kjer bo terapevt z določenim znanjem in testiranjem najprej prilagodil program rehabilitacije, ki jo potrebujete. Terapija vključuje manualno (ročno) terapijo, ki je usmerjena v zdravljenje obsklepnih struktur (ligamentov in mišic) ter vzpostavitev normalne mehanike gibanja v sklepu. Za boljši učinek terapije uporabljamo protibolečinsko aparaturno zdravljenje ter učenje specifičnih vaj za stabilnost in normalno funkcijo gležnja, ki je potrebna za hojo ter športne aktivnosti.

No Comments