Delovni čas

Po dogovoru

068 626 883

info@manusport.si

Čučkova ulica 6A

2250 Ptuj

Sledite nam

Kolenska stabilizacija in sanacija poškodb, tekaško koleno

TEKAŠKO KOLENO

Spada med preobremenitvene sindrome in se imenuje tudi ILIOTIBIALNI SINDROM. Pokaže se kot bolečina na zunanji strani kolena in je pogosta težava pri tekačih, kolesarjih in hribolazcih. Se pa pojavlja tudi po kirurških operacijah na kolenu, saj je takrat sklep bolj občutljiv in se lahko pojavi razdraženost ter bolečina že pri manjših ponavljajočih se obremenitvah.

Nova stališča anatomije:

Od medenice do kolena na zunanji strani poteka iliotibialni trakt (ITT). To je pas vezivnega tkiva, kateri pa je dejansko »hibrid« med lastnostmi tetive in ligamenta. Do nedavnega je veljala teorija, da je vzrok bolečine preskakovanje ITT preko izbočenja kosti na zunanji strani kolena. Najnovejše študije niso naklonjene tej razlagi. Dokazali so, da ta ITT nima večjega pomika kot 7mm in ne gre za pravo preskakovanje ter drgnjenje. Zato je nastala razlaga, da se pojavi razdraženo tkivo med ITT in kolenom. Bolečina je povzročena s pritiskom na to tkivo in številne artroskopske operacije s čiščenjem tkiva pod ITT imajo dobre rezultate. Podobno kot nas draži kamenček v čevlju. Največji pritisk je pri upogibu kolena 30 stopinj.

 • Tipične značilnosti:

  • Epicenter bolečine je točkovno na zunanji strani kolena
  • Najbolj je boleče pri hoji navzdol. Tekači to lahko stestirajo s tekom po stopnišču v bloku. Če jih boli pri teku navzdol je zelo verjetno iliotibialni sindrom, če pa pri teku navzgor pa je problem drugje
  • Bolečina ko nastane ima hiter potek – znotraj 1 ure
  • Počep ni zelo boleč in sedenje ne poslabša situacije
  • Običajno ni na nogi nobenih strukturnih problemov (ploska stopala, spremembe na pogačici …)
 • Zdravljenje:

  Potreben je stopenjski pristop od neinvazivnih ukrepov proti operativnem pristopu. V MANUSPORT se vedno izdela individualni  protokol, saj odprava teh težav, ter vrnitev v aktivno rekreacijo ni enostavna.

  Najprej, če je akutna faza vsekakor led in mirovanje. V kolikor nekdo vseeno želi vsaj delno tudi tekat  potem se priporoča, da se teče manj, a z višjim tempom in po mehki podlagi.

  Doma lahko izvaja dinamično mobilizacijo – vaje ga naučimo v našem centru.

  Z različnimi manualnimi tehnikami se poskuša sprostiti muskulaturo katera vpliva na napetost ITT. To so zunanji rotatorji v kolku (gluteus maksimus) in odmikalka kolka (tenzor fasciae late). ITT je mešanica med tetivo in ligamentom, ter je bolj žilav kot elastičen. Zato ga praktično ni možno raztegniti.

  Prečna frikcija ima lahko ugoden protibolečinski efekt.

  Če ne kaže na izboljšanje predlagamo blokado s kortikosteroidom ali poskus s trombocitni plazmo – PRP.

  Ob trdovratnih primerih pa pride operativna terapija z odstranitvijo bolečega tkiva pod ITT.

  V MANUSPORT imamo še na voljo različne aparature visoke tehnologije (udarni val, tecar, FMS, krioultrazvok …). Vedno izberemo eno od kombinacij manualnih tehnik in aparatur. Potrebno pa je predvsem razumevanje ter sodelovanje, saj na svetu ni enotnega protokola za zdravljenje iliotibialnega sindroma.

No Comments