Delovni čas

Po dogovoru

068 626 883

info@manusport.si

Čučkova ulica 6A

2250 Ptuj

Sledite nam

Rotatorna manšeta

Ramenski sklep je sestavljen iz treh kosti: nadlahtnice, lopatice, ključnice. Rotatorna manšeta je skupina 4 mišic in tetiv katere so pripete na nadlahtnico in nudijo stabilizacijo ramenskega sklepa, predvsem pa kompleksno mobilnost zgornjega uda. Velika gibljivost tega sklepa je ravno razlog za večjo izpostavljenost poškodb. S staranjem se tetive tanjšajo (degenerativne spremembe), kar ima za posledico zmanjševanje natezne odpornosti kit, zato se lahko rotatorna manšeta raztrga že pri manjših nenadzorovanih obremenitvah ali celo spontano. Na žalost je tudi operativno zašitje take stanjšane tetive omejeno.

Najpogostejša simptoma sta bolečina z izžarevanjem v zgornjo tretjino nadlahtnice posebej ponoči in pa bolečinsko zavrta gibljivost, posebej odročitev roke. Diagnostično nam je ob kliničnem pregledu v pomoč ultrazvočna preiskava, še bolj natančna pa je magnetna resonanca. Možno je operativno zašitje poškodbe, vendar je uspeh odvisen od starosti pacienta, obsežnosti raztrganine, prisotnosti degenerativnih sprememb, čas od poškodbe …

Večina manjših (parcialnih) raztrganin in večina poškodb po 60 letu starosti se zdravi konzervativno – neoperativno. V MANUSport uporabljamo različne manualne tehnike in visoko tehnološke aparature – tecar, udarni val, funkcionalna magnetna stimulacija moči 3 Tesla. Namen teh terapij je zmanjšati bolečino in povečati gibljivost na način, da stimuliramo naravne procese celjenja – regenerativna medicina. Včasih še kombiniramo z aplikacijo trombocitne plazme in beležimo okrog 85% uspešnost. Zelo sta pomembna tudi motiviranost in dobro sodelovanje pacienta.

No Comments