Delovni čas

Po dogovoru

068 626 883

info@manusport.si

Čučkova ulica 6A

2250 Ptuj

Sledite nam

TERAPIJA Z UDARNIMI GLOBINSKIMI VALOVI – ESWT (Extracorporeal Shockwave Therapy)

  • To je neinvazivna (ni operacije, ni vbodov …) metoda zdravljenja predvsem kroničnih vnetnih sprememb v mehkih tkivih. Gre za zvočne valove, ki se pretvorijo v udarne valove in se preko sonde in kože prenašajo na globje strukture (mišice, kite, ligamente). S prenosom pulznih visokoenergetskih valov na željeno mesto vplivamo na pospešeno celjenje poškodovanih, vnetih in bolečih struktur.

  • Mehanizem delovanja je, da preko mikropoškodb povzročimo celjenje in vraščanje novih žilic (revaskularizacija). Istočasno se aktivira živčne senzorne poti in tako povzroči analgetičen učinek. Sproži pa tudi učinek kavitacije (mikroskopski mehurčki), kar spremeni stanje kalcijevih depozitov in omogoči njihovo resorbcijo v daljšem obdobju po terapiji.

  • Terapija z udarnimi valovi je primerna nekje vmes – kadar s klasično fizioterapijo nismo uspešni in kadar operativni pristop ni nujno indiciran ali kadar protivnetna zdravila niso učinkovita. Najučinkovitejši tretma je dokazan pri naslednjih diagnozah: boleča peta – plantarni fascitis, boleča in brazgotinasto spremenjena Achilova tetiva, kalcinacije v ramenskem obroču, teniški komolec, vneta narastišča mišic, obhrbtenična bolečina, boleče mišično-prožilne točke, brazgotine v mišicah po poškodbah

  • Udarnih valov ne uporabljamo pri bolnikih kateri jemljejo zdravila proti strjevanju krvi, kadar je prisotna huda osteoporoza, maligna obolenja v področju terapevtskega cilja, sum na globoko vensko trombozo in pri nosečnicah

  • Terapija traja približno 15 do 20 minut in običajno je potrebnih tri do pet tretmanov v razmikih enega tedna. Že po prvi terapiji je opaziti za nekaj procentov zmanjšanje bolečine, pravi učinki biološke regeneracije pa se pokažejo šele nekaj tednov, lahko tudi nekaj mesecev po končanem zdravljenju.

No Comments